NA VRH
Image Alt

ZOOM ZOOM putnička agencija

Putovanje kroz čarobni Beč

Beč, glavni grad Austrije, često se opisuje kao “grad glazbe” i “grad snova”. Njegova bogata povijest, arhitektura i kulturna baština čine ga jednom od najomiljenijih destinacija u Europi. Sa svojim impozantnim dvorcima, umjetničkim muzejima, elegantnim palačama i živopisnim trgovima, Beč pruža nezaboravan doživljaj za posjetitelje.

Centrom grada dominiraju palača Hofburg i katedrala Svetog Stjepana. Hofburg je dugi niz stoljeća bio sjedište jedne od najmoćnijih dinastija Europe. Danas su unutar kompleksa smješteni uredi predsjednika Austrije te mnogi muzeji poput carske riznice, Sisi muzeja, muzej Esperanta, muzej Globusa i mnogi drugi. Odmah uz palaču nalaze se i ostaci nekadašnjeg rimskog naselja. Preko ekskluzivne Kartner ulice put nas vodi do katedrale Svetog Stjepana, simbola Beča i remek-djela gotičke arhitekture. Posjetitelji se mogu popeti na toranj crkve kako bi uživali u panoramskom pogledu na grad. Unutar katedrale, očekuje ih impresivan interijer s relikvijama, kapelama i umjetničkim djelima.

Beč je domaćin i nizu muzeja koji zadovoljavaju različite kulturne interese. Muzej povijesti umjetnosti čuva impresivne umjetničke kolekcije koje sežu od antike do renesanse. Albertina, muzej grafika, nudi jedinstven uvid u svijet crteža, grafika i fotografija. Prirodoslovni muzej dom je Vilendorfske Venere. 

Umjetnički duh Beča ogleda se i u njegovoj glazbenoj baštini. Posjetitelji mogu uživati u koncertima klasične glazbe u poznatim koncertnim dvoranama poput Musikvereina i Konzerthausa. Grad je također domaćin bečke opere, koja se smatra jednom od najvažnijih opernih kuća na svijetu. Ljubitelji glazbe mogu posjetiti kuću u kojoj je živio Mozart ili muzej Glazbe koji pruža poseban doživljaj. 

Beč je i grad Sigmunda Freuda te ga upravo zbog toga zovu i “grad snova”. Beč je i ovom vrsnom psihoanalitičaru posvetio poseban muzej.

Beč je poznat i po mnogim elegantnim palačama, poput palače Belvedere, kompleksa dvoraca izgrađenih u 18. stoljeću. Belvedere čuva bogatu umjetničku zbirku, uključujući i remek-djela Gustava Klimta, poput čuvene slike “Poljubac”. Posljednji vlasnik palače bio je nadvojvoda Franjo Ferdinand. 

Svakako treba istaknuti i palaču Schönbrunn , ljetnu rezidenciju Habsburške obitelji. Sagrađen u 18. stoljeću, ovaj barokni dvorac okružen je prekrasnim vrtovima, labirintima i fontanama. Posjetitelji mogu istražiti kraljevske apartmane, razgledati bogatu kolekciju umjetnina i prošetati kroz vrtove koji oduzimaju dah. U sklopu perivoja nalazi se i najstariji Zoo vrt. 

Za ljubitelje adrenalinskih avantura svakako se preporučuje posjet parku Prater unutar kojeg se smjestio i veliki panoramski kotač sa pogledom na cijeli Beč. Za ljubotelje prirode Beč nudi mogućnost šetnje mnogim parkovima, od nekadašnjih carskih vrtova do Gradskog parka čiji je najpoznatiji spomenik upravo skladatelju Straussu. 

Gastronomska scena Beča također je iznimna. Posjetitelji se mogu upustiti u kušanje tradicionalnih austrijskih jela poput “Wiener Schnitzel”, te uživati u kavi i kolačima u čuvenim bečkim kavanama poput Café Central. 

Beč je grad koji nudi nevjerojatnu ravnotežu između prošlosti i sadašnjosti, umjetnosti i kulture, tradicije i modernog. Šetnja njegovim ulicama otkriva priču bogate povijesti, a svaki kutak grada pruža jedinstven doživljaj koji će posjetitelji dugo pamtiti.