NA VRH
Ovo putovanje je isteklo

Čarolija na dva kontinenta – Istanbul

250,00 

Trajanje:
6 dana / 3 noćenja
Država:

Trebate pomoć oko popunjavanja obrasca prijave? 

Stojimo Vam na raspolaganju na: +385 (0)91 729 3911


 

Discount:
MOLIMO VAS ODABERITE TERMIN POLASKA:
 • 26 travnja, 2024
UKUPNA CIJENA: 250

Opis

Istanbul, jedinstveni spoj europskog i azijskog kontinenta, predstavlja fascinantnu metropolu koja pulsira bogatom poviješću i živopisnom kulturom. Smješten na obalama Bospora, ovaj grad često nazivaju mostom između Istoka i Zapada. Svojom impresivnom arhitekturom, poput čuvene Aje Sofije i Plave džamije, Istanbul oduzima dah posjetiteljima i svjedoči o različitim epohama koje su oblikovale njegovu priču. Kapali čaršija, labirint uskih uličica prepunih boja i mirisa, pruža autentično iskustvo tradicionalne turske trgovine. Osim toga, bogata gastronomska scena nudi nezaboravna iskustva okusa, dok šetnje duž obala Bospora pružaju nevjerojatan pogled na gradsku siluetu. Istanbul ostavlja neizbrisiv dojam svojom jedinstvenom atmosferom i spojem prošlosti i suvremenosti.


TERMIN POLASKA:

 • 26.04. – 01.05.2024.

VRIJEME POLASKA:

 • polazak iz Osijeka u 18:00 h (26.04.2024.)
 • Vukovar u 18.35 sati (26.04.2024.)

LOKACIJA POLASKA:

 • Osijek – Parkiralište iza caffe bara Kayenn, Sjenjak 
 • Vukovar – ugibalište na glavnoj cesti uz autobusni kolodvor 

POVRATAK NA MJESTO POLASKA:

 • rani jutarnji / prijepodnevni sati zadnji dan putovanja (01.05.2024.)

PRIJEVOZ:

 • autobus 

POTREBNE ISPRAVE:

 • obavezna putovnica koja mora vrijediti najmanje 150 dana od posljednjeg dana boravka u Turskoj 

SLUŽBENA VALUTA:

 • turska lira

NAČIN PLAĆANJA:

 • transakcijsk

OSNOVNA CIJENA UKLJUČUJE:

 • autobusni prijevoz iz Osijeka i Vukovara 
 • razglede prema programu uz stručno vodstvo 
 • obilaske prema programu 
 • 3 noćenja s doručkom u hotelu Metro ***
 • voditelja / pratitelja tijekom cijelog putovanja
 • osiguranje od odgovornosti
 • osiguranje jamčevine
 • troškove organizacije 

NIJE UKLJUČENO U CIJENU: 

 • ulaznice i karte za objekte ili događaje koji nisu uključeni u cijenu
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, osobne troškove (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • fakultativni izleti (opisi i cijene iza programa putovanja)
 • nadoplata za jednokrevetnu sobu – 60 eura – plaća se u sklopu aranžmana
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

VAŽNE NAPOMENE: 

 • kalkulacija je rađena na bazi minimalno 35 putnika, 
 • o eventualnim promjenama ili otkazu putovanja bit ćete obaviješteni pismeno ili usmeno pet dana prije predviđenog polaska
 • upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Plaćanjem ponude putovanja suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.
 • odgovorni organizator: ZOOM ZOOM PUTOVANJA d.o.o., Čvrsnička ulica 96, 31000 Osijek, HR4323400091111129120, OIB: 87749693717. 
 • molimo Vas da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH.
 • kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.

POLICA OSIGURANJA SOLVENTNOSTI I POLICA OSIGURANJA OD ODGOVORNOSTI :

 • polica jamčevine br. OV0683034379 uplaćena kod ADRIATIC osiguranje d.d., Listopadska 2b, Zagreb, PODRUŽNICA Osijek, Gundulićeva 5b tel. 031 494 444.
 • polica osiguranja od odgovornosti za štetu koju prouzroči Putniku neispunjenjem, djelomičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza koje se odnose na paket aranžman: br. Police OV0683034380, ADRIATIC osiguranje d.d., Listopadska 2b, Zagreb, PODRUŽNICA Osijek, Gundulićeva 5b tel. 031 494 444.

 


 

1. DAN

(26.04.2024.) – polazak iz Osijeka sa parkinga iza caffe bara Kayenn u 18 sati, iz Vukovara u 18.35 sati. Ugodna vožnja modernim turističkim autobusom preko Srbije i Bugarske…


2. DAN

(27.04.2024.) – do Istanbula. Po dolasku u Istanbul smještaj u hotel i kraći odmor za osvježenje i predah. Predvečer predlažemo odlazak sa vodičem do metroa (karta  uz nadoplatu) koji prolazi ispod Bospora do četvrti Kadikoy. Kadıköy je užurbana četvrt smještena na azijskoj strani Istanbula s mnoštvom kulturnih znamenitosti i odličnim restoranima. Šetnja uz razgled : Armenska crkva Surp Takavor, Grčka pravoslavna crkva Ayia Fontini, zelena tržnica Kadikoy…  Nakon razgleda slobodno vrijeme za istraživanje i večeru u nekom od restorana. Po dogovoru zajednički povratak u hotel. Noćenje.


3. DAN

(28.04.2024.) – doručak.  Nakon doručka odlazimo u stari dio grada u razgled najvažnijih znamenitosti uz stručno vodstvo : Aja Sofija, remek-djelo bizantske arhitekture, Plava džamija odnosno džamija sultana Ahmeta sa 6 minareta čijom se izgradnjom željelo nadmašiti Aja Sofiju, prostor antičkog hipodroma koji je nekoć bio sportski i društveni centar Konstantinopola, te Topkapi palače koja je tijekom 400 godina služila kao sjedište sultana. U Topkapi palači zajednički ćemo obići prvo dvorište. Nakon razgleda slobodno vrijeme za odmor, uživanje u turskim delicijama. Za one koji odluče posjetiti unutrašnjost palače zajedno sa haremom ponovo okupljanje prema dogovoru i obilazak uz stručno vodstvo.  U palači se čuva impresivna kolekcija blaga, između ostalog i Smaragd, najveći dragi kamen na svijetu. U palači se nalaze vrijedne kolekcija kristala, srebra i kineskog porculana. . Posjetitelji Topkapi palače mogu vidjeti i važne relikvije poput kosti ruke svetog Ivana Krstitelja te otisak stopala i pramen kose islamskog proroka Muhameda. Moguće je posjetiti i HAREM – unutar kojeg ćete vidjeti položaj žena u tom periodu i saznati zašto je baš harem bio središte intiga. Nakon razgleda odlazak do Kapaličaršije, jednog od najvećih natkrivenih bazara na svijetu gdje možete uživati u šetnji kroz labirint tisuća trgovina  te eventualnoj kupovini. Slobodno vrijeme. Noćenje.


4. DAN

(29.04.2024. ) – doručak. Nakon doručka mogućnost fakultativnog odlaska na krstarenje Bosporom u trajanju od sat i pol. Tijekom krstarenja vodič će Vas upoznati sa mnogim znamenitostima koje se vide s broda, od obrambenih kula, mnogih vila, sveučilišta… Nakon završetka krstarenja odlazak do Vaseljenske Patrijaršije u kojoj se čuva dio križa na kojem je bio okovan Isus Krist. Obilazak crkve uz stručno vodstvo. Odlazak sa vodičem do trga Taksim, poznate trgovačke i pješačke ulice Istiklal i do Galata kule. Povratak u hotel i slobodno vrijeme. Mogućnost fakultativnog odlaska na TURSKU VEČERU uz tradicionalni ples i glazbu. Noćenje.


5. DAN

(30.04.2024.) – doručak.Odjava iz hotela.  Fakultativni izlet na Azijsku stranu – posjet džamiji koju je dao izgraditi predsjednik Erdogan. Slobodno vrijeme na brdu Čamlidža – prekrasnoj zelenoj oazi grada s koje se pruža predivan pogled na Mramorno more i Bospor. Predlažemo isprobati “Gozleme” i uživati u panorami. Slobodan ostatk dana do polaska za Hrvatsku ili  fakultativni odlazak do Dolmabahce palače koja očarava svojom ljepotom. Dolmabahce palača izgrađena je u rokoko stilu. Sultan Abdul Aziz želio je uz Bospor imati svoju verziju Versaillesa. Palaču je gradio uzimajući zajmove stranih banaka jer sam nije posjedovao toliko materijalno bogatstvo. Razgled uz stručno vodstvo vanjskih i unutrašnjih prostorija palače. Polazak prema Hrvatskoj u kasnijim poslijepodnevnim satima. Dolazak u ranim jutarnjim satima 01.05. u Hrvatsku.


FAKULTATIVNI IZLETI (za realizaciju je potrebno minimalno 25 osoba): 

 • ulaznica za Topkapi palaču i harem te  obilazak uz stručno vodstvo – 55 eura
 • ulaznica za Aya Sofiju (prema novoj odluci Republike Turske) – 25 eura (u slobodno vrijeme)
 • odlazak do Čamlidže i posjet džamiji – 10 eura
 • dnevno krstarenje + posjet Vaseljenskoj patrijaršiji – 25 eura
 • palača Dolmabahce – 35 eura
 • turska večera uz tradicionalni folklor i glazbu – 40 eura

Istanbul, centar nekadašnjeg slavnog Bizantskog carstva, a kasnije i Otomanskog, danas predstavlja monumentalnu metropolu koja sjedinjuje europski i azijski kontinent duž obala slikovitog Bospora. Sa svojom dugom i slojevitom poviješću, arhitekturom koja oduzima dah te bogatom gastronomskom scenom, Istanbul pruža putnicima jedinstveno iskustvo koje se proteže kroz vjekove.


Aja Sofija, remek-djelo bizantske arhitekture, predstavlja jedan od najimpresivnijih spomenika u Istanbulu. Izgrađena u 6. stoljeću, ova monumentalna crkva, danas je džamija, a dugi niz godina bila je muzej, svjedoči o promjenama u vlasti i kulturi grada tijekom mnogih stoljeća. Njezina masivna kupola i bogato ukrašeni zidovi ostavljaju neizbrisiv dojam na posjetitelje.

Veličanstvena Plava džamija, izgrađena u 17. stoljeću za vrijeme vladavine sultana Ahmeda I, poznata je po svojim plavim pločicama koje krase unutrašnjost. Plava džamija se ističe svojom impresivnom arhitekturom, šest minareta i veličanstvenim dvorištem.

Topkapi palača, nekadašnje sjedište osmanskih sultana, sada je muzej koji čuva iznimno bogatstvo umjetničkih i povijesnih artefakata. Posjetitelji mogu istražiti različite odaje, harem i eksponate koji oživljavaju raskošnu prošlost Osmanskog Carstva.

Skrivena ispod površine grada, Bazilika Cisterna je spektakularna podzemna bazilika iz doba Bizanta. S velikim stupovima, svodovima i refleksijama vode, ovo mjesto odiše tajanstvenošću i predstavlja jedinstvenu povijesnu atrakciju.


Smješten na europskoj strani Bospora, Galata Toranj nudi prekrasan panoramski pogled na grad. Izgrađen u 14. stoljeću, toranj je postao simbol Istanbula, a posjetitelji mogu uživati u fascinantnom zalasku sunca s vrha.

Srce modernog Istanbula leži na Taksim trgu i Istiklal Caddesi. Ova živopisna avenija nudi bezbroj trgovina, restorana, kafića i umjetničkih galerija, stvarajući dinamičan prostor koji privlači domaće stanovništvo i turiste.

Povezujući europski i azijski kontinent, most Bospor nije samo tehničko čudo, već i impresivan vizualni spektakl. Noću, osvijetljeni most stvara magičan prizor na Bosporu, dodajući romantičnu notu gradu.


Istanbul se može pohvaliti odličnom gastronomskom ponudom. Turska baklava, slatkiš od tankih slojeva tijesta ispunjenih orasima i prelivenih sirupom od šećera, predstavlja neizostavan dio turske slastičarske tradicije. Poslastica se često konzumira uz turski čaj i dio je svakodnevnog rituala.

Kebap, posebno tradicionalni doner kebap, jedno je od najpoznatijih turskih jela. Pečeno meso, obično janjetina ili piletina, servira se u pogači sa svježim povrćem i umacima. Različite varijante kebapa mogu se pronaći na svakom koraku, od uličnih štandova do uglednih restorana.

Meze, raznovrsna selekcija malih predjela, često se konzumira uz aperitiv. Ovi ukusni zalogaji uključuju različite sireve, masline, povrće u umacima i morske plodove. Uživanje u mezi često je socijalni događaj koji potiče dijeljenje hrane i uživanje u bogatstvu okusa.


Kupovina u Istanbulu pruža nezaboravno iskustvo koje spaja bogatu povijest trgovine s modernim trendovima potrošačkog ponašanja. Grad koji se prostire između dva kontinenta, oduvijek je bio važno trgovinsko središte, a danas se ta tradicija nastavlja kroz raznolike tržnice, trgovine i šarene bazare.


Grand Bazaar, jedna od najstarijih natkrivenih tržnica na svijetu, predstavlja srce i dušu istanbulskog šopinga. Svojim labirintom uskih prolaza, šarenih tepiha i zlatnih dragulja, Grand Bazaar nudi bogatstvo proizvoda od tradicionalnih turskih rukotvorina do suvremenih modnih komada.

Bazar Kapali, smješten u samom srcu starog Istanbula, donosi doživljaj turske trgovine kakav je bio stoljećima unazad. Uske uličice pune šarenih prodavaonica nude sve, od začina i suvenira do raskošnih tekstila i kožnih proizvoda.

Ovdje je vještina pregovaranja ključna, a posjetitelji će uživati u interakciji s lokalnim prodavačima koji će im ponuditi autentične proizvode. Turski baklava, keramičke pločice, ručno izrađeni nakit i tradicionalna odjeća samo su neki od bisera koje možete pronaći na ovom živopisnom tržištu.


Ako ste više skloni modernoj kupovini, Istiklal Caddesi će vas očarati svojom energijom. Ova slavna trgovačka avenija na europskoj strani Istanbula pruža širok spektar brendova, butika, kafića i restorana. Slikovite izlozi, živa glazba i umjetničke galerije čine šetnju Istiklal ulicom jedinstvenim iskustvom. Posebno su atraktivne trgovine lokalnih dizajnera koje predstavljaju autentične komade odjeće, obuće i modnih dodataka. Ovdje možete pronaći jedinstvene kreacije koje odražavaju spoj tradicije i suvremenog stila.


Kada je riječ o suvenirima, Istanbul ima nešto za svakoga. Rukotvorine poput unikatnih keramičkih pločica, iznimnih turskih tepiha ili ručno oslikanih staklenki pružit će vam autentične uspomene na vaše putovanje.


Za ljubitelje mode, turska odjeća od svile i pamuka, zajedno s ručno rađenim torbama, predstavlja izvrsnu opciju. Tradicionalni turski šeširi, baklave i začini pakirani u šarene vrećice čine savršene poklone za prijatelje i obitelj.


U Istanbulu, kupovina nije samo čin – to je putovanje kroz povijest, kulturu i umjetnost. Svaki izložak i svaka trgovina nosi priču, čineći vašu kupovinu nezaboravnim dijelom vašeg putovanja u ovaj fascinantan grad.


Istanbul, s svojom dugom i slojevitom poviješću, arhitektonskim čudima i raznolikom gastronomskom ponudom, predstavlja nezaboravno odredište koje pruža jedinstveno iskustvo spoja prošlosti i suvremenosti. Njegove ulice svjedoče o miješanju kultura i tradicija, stvarajući grad koji očarava putnike svojom jedinstvenom ljepotom i gostoljubivošću.